Choď na obsah Choď na menu
 


Obec

 

Obec Jarovnice je jednou z mnohých typických obcí Šariša na východnom Slovensku v okrese Sabinov. Jarovnice  sa rozprestierajú  v Šarišskej vrchovine v údolí potoka malá Svinka, v nadmorskej výške 441 m. Obec leží na križovatke ciest  druhej a tretej triedy, je vzdialená od okresného mesta Sabinov 6 km a 20 km od krajského mesta Prešov. 

Dedina je na rovine zo všetkých strán obkolesená lesmi. Chotár obce bol osídlený už v neolite. Prvá písomná zmienka o Jarovniciach  je z roku 1260, keď boli v majetku Merše Jána zo Svinej. Začiatkom 14.storočia boli to dve osady Vyšné a Nižné Jarovnice, ktoré v 15.storočí splynuli. V 19. storočí patrila obec potomkom rodu Szinyeovcov. V tom čase bolo v obci 83 domov a 616 obyvateľov.

 Obec Jarovnice je v svojom okolí  známa aj zložením obyvateľstva. Pri poslednom sčítaní ľudu žilo v obci Jarovnice 6047 občanov.

 Medzi znamné osobnosti, ktoré pôsobili v Jarovniciach, patrí maliar Pavol Szinyei Merse, ktorý žil a tvoril v tejto obci. Tvoril z inšpirácie prírody a života okolo seba. Odborníci vyčíslili okolo 240 namaľovaných obrazov. Obyvatelia obce rozprávajú  šarišským nárečím. Toto nárečie má veľa cudzích slov, ktoré sa dobou udomácnili.

Do tejto dediny sa môžete dopraviť jedine autobusovou dopravou. Keďže cez ňu vedie hlavná cesta medzi   Sabinovom a Spišskou Novou Vsou môžete sa do dediny dopraviť z troch strán. Jedna cesta vedie z Prešova cez  Sviniu, Lažany, Jarovnice do Hermanoviec. Druhá vedie smerom od Sabinova cez Ražňany do Jarovníc smerom na Hermanovce  resp. Renčišov.  Tretia prístupová cesta je od Hermanoviec smerom do Sabinova resp. Prešova.  Je tu ešte jedna prístupová cesta 4. triedy smerom na Daletice, Budne a Chminianskú Novú Ves.  Keďže Jarovnice sú cca 2km dlhá dedina, preto je tu viacero autobusových zastávok. Smerom na Prešov sú tu tri  a smerom na Sabinov taktiež tri. Posledná týmto smerov je v časti Močidľany.

 Podmienky pre cestovný ruch samotná obec nemá, ale výborné turistické trasy sú do okolia obce. Jarovnice – Buče, Dubovica, Lipovce, Lačňovský kaňon,  jaskyňa Zlá diera, Šarišský hrad a Magura (1081). V blízkom Sabinove vám spríjemní letné horúce dni pobyt na otvorenom kúpalisku s tromi bazénmi.

V zimnom období je príjemná lyžovačka v blízkych lyžiarskych strediskách Renčišov, Dubovica a Drienica. Každé z týchto stredísk  poskytuje aj  miesta na ubytovanie. Drienica poskytuje aj možnosť využitia krytého kúpaliska.

  Tak ako v každej inej obci aj v tejto patrí medzi najobľúbenejšie športy futbal. Sú tu zastúpené všetky vekové kategórie ale samozrejme neoddeliteľnou súčasťou našej obce je aj dobrovoľný hasičský zbor.